Cum să aleg marsupiul potrivit pentru copilul meu?

Locul bebelușului este lângă mama lui. Legătura unică ce s-a creat cât timp a stat în burtică nu se poate rupe după naștere. Pentru că vrei să-l ții la piept, să-i simți mirosul, să-l protejezi și să-l știi în siguranță îți recomandăm un mod de purtare mult mai potrivit și mai versatil decât banalul cărucior. Fie că alegi un wrap, un sling sau un marsupiu ergonomic, cel mai important este să-i asiguri bebelușului pozitia corectă din punct de vedere anatomic.

Într-un sistem de purtare ergonomic bebeluşul stă lipit de corpul tău, lăsându-ţi mâinile libere, acest lucru fiind un mare avantaj pentru tine, dar şi pentru cel mic. Astfel te poţi mişca în voie, poţi umbla chiar şi prin locuri aglomerate şi-ţi poţi rezolva problemele cotidiene în timp ce bebeluşul doarme sau urmăreşte liniştit ce se întâmplă în jurul său. Cu braţele libere îl poţi mângâia, îmbraţişa, iar poziţionarea la piept te va face să vrei să-l săruţi întruna. Purtarea bebeluşului la piept contribuie la formarea şi întărirea ataşamentului, stimulează lactaţia şi te va face să scapi de depresia post-natală.

Şi pentru bebeluş purtatul este benefic. Se pare că apropierea de mamă linişteşte nou-născutul, calmează colicile, stimulează digestia, astfel că el va plânge mult mai puţin sau deloc.

Şi tăticii apreciază marsupiile pentru bebelusi deoarece le dau şansa de a petrece perioade lungi de timp împreună cu cei mici.

Unii părinţi folosesc marsupiile doar în primele luni, considerându-le inconfortabile odată ce bebeluşul ia în greutate. Alţi părinți preferă să-şi poarte micuţii mai mult timp – chiar şi până la vârsta de trei-patru ani. Unele modele mai noi de marsupii sunt destul de rezistente ca să susțină o greutate şi de 20 de kilograme, făcând această sarcină mai confortabilă prin repartizarea presiunii atât pe şoldurile părintelui, cât şi pe umeri și spate.

Care este poziția corectă?

Doar sistemele de purtare ergonomice oferă bebelușului o poziție corectă. Care este aceasta?

  • Întotdeauna doar cu fața spre tine, fie că îl porți la piept sau pe spate, niciodată cu fața spre exterior/spre lume.
  • Spatele bine susținut de materialul bine întins, în forma naturală a coloanei vertebrale a bebelușului, în funcție de vârsta acestuia.
  • Fundulețul susținut pe o bucată lată de material care să-i ajungă de sub un genunchi până sub celălalt, nu doar o fâșie îngustă între picioare.
  • Piciorușele depărtate și flectate în forma literei M (poziția broscuță).
  • Căpușorul susținut la bebeii mici
  • Cât mai aproape de corpul tău pentru a nu-ți deplasa centrul de greutate și suficient de sus cât să-l poți săruta pe cap.
  • Faţa bebeluşului să fie vizibilă. Dacă îl alăptezi în timp ce îl porţi în marsupiu, asigură-te că năsucul este liber şi nu stă presat, şi că îl repoziţionezi ulterior astfel încât faţa să îi fie liberă.

Câte tipuri de marsupiu există?

Un marsupiu ergonomic (SSC) este alcătuit dintr-o parte moale şi lată, făcută dintr-un material textil, o centură pe talie şi două bretele pentru umeri care susţin întregul sistem. Astfel, bebeluşul este purtat foarte aproape de pieptul părintelui. La început, micuţul va sta cu manutele în interior si cu faţa la tine. Apoi, pe măsură ce capătă control asupra capului si va putea sta drept, adica pe la cinci-sase luni, îi poti scoate mânuţele pe deasupra, astfel încat el să vadă mai mult din lumea înconjurătoare. De la o vârstă, unele marsupii pentru bebe pot fi purtate şi pe spate, în genul unui rucsac, fiind astfel mai confortabil pentru tine când copilaşul ia în greutate şi conferindu-i şi lui o priveliște mai interesantă. Majoritatea marsupiilor permit şi alăptarea la sân în timp ce-ți porţi micuţul.

Un sling este o bucată lată de material textil purtată în diagonală pe piept şi peste un umăr. Aceasta poate avea şi inele de reglare a dimensiunii. Dacă alăptezi la sân, un sling este numai bun, deoarece poziţia îţi va permite să-ţi hrănesti micuţul în mod discret. Însă sprijinul pe un singur umăr poate deveni incomod, mai ales când bebeluşul creşte în greutate sau dacă îl porţi perioade mai lungi de timp. Este foarte practic atunci când copilul vrea să coboare des și apoi vrea iar în brațe.

Un wrap este, de asemenea, o fâşie lungă şi lată de material textil (4,5m), purtată de obicei de jur-împrejurul corpului, peste ambii umeri. Astfel de sisteme de purtat sunt populare, deoarece sunt foarte versatile – poţi lega un wrap în nenumărate feluri şi îl poţi ajusta doar tragând de materialul textil. Ca şi slingurile, wrapurile pot permite alăptarea la sân, în timp ce îţi porţi micuţul. Singurul dezavantaj este că durează (în funcție de experiența pe care o ai în manevrarea lui) să îl pui pe tine şi să îl scoţi şi că, datorită dimensiunii, poţi da materialul pe jos.

Un mei tai este o combinație între wrap și SSC, având corpul ca al unui marsupiu ergonomic și bretele lungi ce se înfășoară și se leagă pe corp ca la wrap.

Atenție! Un port-bebe clasic (neergonomic) nu oferă o bună distribuţie a greutăţii, modificând centrul de greutate şi cauzând de multe ori dureri de umeri şi de spate. Adesea ii lipseşte centura din talie, iar bretelele sunt subţiri şi înguste, punând prea mare presiune asupra umerilor şi fâcînd astfel purtarea imposibilă după doar câteva luni. Nici poziţia oferită copilului nu este indicată, el fiind sprijinit doar pe o fâşie îngustă de material în zona organelor genitale. Picioruşele atârnă într-o poziţie incomodă, spatele nu este corect susţinut, iar poziţionarea cu faţa înainte poate fi chiar periculoasă pentru coloana abia în formare a celui mic, tensionând-o într-o poziție nefirească. Deși pot fi “de marcă” nu recomandăm folosirea lor datorită problemelor ce le pot genera asupra coloanei în dezvoltare a micuțului. Atenţie și la slingurile tip geantă, unele dintre ele au provocat chiar sufocarea micuţilor!