MIL48063//1

Declarația senatorului Brăiloiu cu ocazia Zilei Internaționale a Mării Negre

Declarația senatorului Brăiloiu cu ocazia Zilei Internaționale a Mării Negre

Senatorul PSD Tit-Liviu Brăiloiu susține marți, 31 octombrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Mării Negre, o declarație politică, în plenul Senatului.

“Începând din anul 1996, ziua de 31 octombrie a fost declarată Ziua Internaţională a Mării Negre. În această zi, cele şase ţări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acţiune (PSA) pentru Marea Neagră, un document care conţine cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea zonei”, se menționează în document.

Parlamentarul constănțean amintește, de asemenea, faptul că adoptarea Planului Strategic de Acţiune sus-menţionat a fost impusă de situaţia ecologică a Mării Negre, care s-a înrăutăţit în ultimii 40 de ani din cauza reziduurilor transportate de râurile din 17 ţări, pescuitului excesiv şi a deversărilor necontrolate de produse petroliere. În consecinţă, a existat şi încă există un risc serios de pierdere a unor habitaturi valoroase şi a unor peisaje, în cele din urmă a biodiversităţii şi productivităţii ecosistemului Mării Negre.

“Personal, în îndeplinirea mandatului de senator încredinţat de cetăţenii municipiului şi judeţului Constanţa, cunosc şi particip efectiv, prin măsuri legislative şi elaborarea hotărârilor administraţiei locale, la realizarea măsurilor privind conservarea biodiversităţii Mării Negre, pentru dezvoltarea şi modernizarea continuă a portului comercial, atât în beneficiul economiei naţionale, cât şi ca un important domeniu pentru asigurarea unui număr sporit de locuri de muncă”, a declarat senatorul Tit-Liviu Brăiloiu.

Dintre cele şase state semnatare a PSA, România este iniţiatoarea semnării, la Bucureşti, încă din aprilie 1992, a Convenţiei de Protejare a Mării Negre Împotriva Poluării, ale cărei principii au fost preluate şi dezvoltate ulterior în Declaraţia de la Odessa. Pentru realizarea acţiunilor prevăzute în scopul studierii mediului marin şi al rezolvării problemelor legate de situaţia Mării Negre, în anul 1996, la Constanţa, odată cu semnarea Planului Strategic de Acţiune, a fost inaugurat Centrul de Informare, Educare şi Resurse pentru Marea Neagră.

Vezi articol original pe ReplicaOnline.ro