MIL48063//1

INTERCEPTĂRI în dosarul MITEI de la UMC: „Poţi să desenezi şi floricele pe foaie! Stai şi tu jumătate de oră…!”

„Afacere” de 100 de euro pe examen

INTERCEPTĂRI în dosarul MITEI de la UMC: „Poţi să desenezi şi floricele pe foaie! Stai şi tu jumătate de oră…!”

Magistraţii Tribunalului Constanţa s-au pronunţat în dosarul mitei de la Universitatea Maritimă Constanţa (UMC), acum urmând a se judeca apelul. Însă, potrivit rechizitoriului, totul a pornit de denunţul unui student aflat în primul an, după care au urmat interceptările. „Poţi să desenezi şi floricele pe foaie! Stai şi tu jumătate de oră!”, spunea studentul care intermedia… „afacerea”.

Percheziţii de amploare au avut loc la UMC, în septembrie 2013. În acelaşi timp au fost efectuate şi percheziţii domiciliare, vizat fiind lectorul Emilian Costache, dar şi traficantul de influenţă Florin Merăuţă. La scurt s-a stabilit şi care era traseul şpăgilor. Ca atare, în sarcina lui Costache Emilian-Anatoli, lector la Universitatea Maritimă Constanţa, s-a reţinut comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. În ceea ce-l priveşte pe Dumitru Florin Merăuţă, fost student al UMC, el a fost cercetat pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Al treilea personaj este Ştefan Răzvan Călin, student atunci la aceeaşi universitate, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de: trafic de influenţă şi dare de mită. Studenţii, respectiv Burasan Ersin, Badea Victor Mihai, Constantin Tinel Alexandru, Grigoraş Mihai Emanuel, Buja George Ştefan, Luca Claudiu Alin, Guzganu George Ciprian, Niculescu Lucian Victor, Meilă Cornel Dumitru, Ghiţă Iulian Florin, Ţiripan Valentin Nicolae, Olaru Mihai Cătălin, Ilie George, Lupu Aurelian, Maxim Ştefan Marius, Gruia Aurel George, Aliosman Deniz au fost cercetaţi pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă. Este vorba de şpăgi cuprinse între 100 şi 1000 de euro, care ajungeau fie direct la lectorul universitar, acesta promovând studenţii chiar dacă dădeau foaia în alb, sau care ajungeau la Florin Merăuţă, fost student al UMC, care se prezenta la examen în locul realilor candidaţi.

Denunţ: 100 de euro pe examen!

Mai exact, aşa cum se arată pe rolii.ro, la data de 28.08.2013, N. A., student în anul I, în cadrul Facultăţii de Electromecanică Navală – Electrotehnică, U.M.C., a formulat un denunţ la Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa, împotriva inculpatului Ştefan Răzvan Călin, student la aceeaşi universitate şi coleg de grupă, prin care a solicitat efectuarea de cercetări penale întrucât, în mod repetat, acesta primeşte sume de bani în euro de la studenţi, colegi de grupă, pentru a-şi trafica influenţa pe lângă conferenţiarul universitar, inculpat Emilian Anatoli Costache, care preda disciplinele Analiză Matematică I (AM I), Analiză Matematică II (AM II), Matematici Speciale (MS), astfel încât, în schimbul primirii banilor, conferenţiarul universitar să acorde note de trecere studenţilor restanţieri, fără ca aceştia să rezolve subiectele pe lucrările de examinare, ci numai să-şi scrie numele, prenumele, anul de studiu şi forma de învăţământ, precum şi cerinţa subiectului.

„Studenţii, colegi de grupă cu denunţătorul N.A., au fost asiguraţi de către Ştefan Răzvan Călin că pot sta liniştiţi. Totodată, denunţătorul a mai precizat că Anatolie era foarte exigent la examene şi avea mulţi restanţieri, întrucât folosea această metodă pentru a-i determina pe studenţi „în mod frecvent, să ofere sume de bani în scopul promovării la materiile lui”.

„Numai în sesiunea de restanţe, lectorul universitar, inculpat C.E.A. ar fi primit câte 100 euro de examen, lucru pe care denunţătorul l-a aflat de la colegii săi, încât în sesiunea de restanţe din luna septembrie 2013, din grupa sa de 25 studenţi au promovat examenele la cele trei materii: Analiză Matematică I (AM I), Analiză Matematică II (AM II) şi Matematici Speciale (MS), 2 sau 3 studenţi, printre care şi studentul, inculpat Ş.R.C., deşi restanţieri erau aproximativ 20 de studenţi”, potrivit rolii.ro.

INTERCEPTĂRI: „Ideea e, el îţi ştie numele direct! Se uită şi când îţi corectează lucrarea, a ăsta e al meu!”

Discuţia dintre cei doi a continuat cu privire la modalitatea în care denunţătorul urma să acţioneze în timpul examinării pentru obţinerea notelor de trecere la disciplinele restante cu lectorul universitar, inculpat Emilian Costache Anatoli, relevante fiind următoarele pasaje:

N.A: Da' zi-mi cum se face?…Adică eu ce garanţie am? Ce garanţie am? Să-mi fac un semn, sunt pe o listă?

Ştefan Răzvan Călin: Nu, tată. Eu mă duc şi-i zic în felul următor. Cutărescu, clasa „de”…Numele acesta e. Tu-ţi scrii numele pe lucrare, da?

N.A.: Normal. Şi ce scriu acolo?

Ş.R.C.: Scrii subiectele…

N.A.: Păi scriu subiectele…

Ş.R..C.: … Şi după aia scrie ce vrei! Stai o juma’ de oră pe puţin în sală….

N.A.: Aha, şi dacă nu prea ştiu, scriu acolo câte ceva, nu?

Ş.R.C.: Poţi să desenezi şi floricele!

N.A.: Adică scriu baliverne?

Ș.R.C.: Scrii baliverne, scrii integrală de…Poți să dai foaia și foaia goală!

N.A.Ş.: Păi și cum știe el că eu sunt?

Ș.R.C.: Păi dacă eu mă duc…Eu nu mă duc înainte cu lista și cu numele la el?

N.A.: Și dacă pic că scriu baliverne? Ă?

Ș.R.C.: Eh…Eu mă duc cu lista și cu numele la el, da?

N.A.: Deci nu trebuie să scriu nimic pe foaie, de instinctiv sau…

Ș.R.C.: Nu-i, mă tată, știi care-i treaba? Ideea e, el îți știe numele direct! Se uită și când îți corectează lucrarea, a ăsta e al meu! Îți pune lucrarea de-o parte. Și după aia, dacă e, ți-o face el sau…

N.A.: A, treaba lui.

Ș.R.C.: Ți-o rescrie….

N.A.: Păi și nu-i mai bine s-o lăsăm goală, atunci?

Ș.R.C.: Poți să scrie ce vrei.

N.A.: Pot să scriu? În engleză,…?

Ș.R.C.: Poți să scrii baliverne pe ea…..

N.A.: Un banc?

Ș.R.C.: Știi care-i chestia? Dacă scrii baliverne pe ea, e mai bine că cine o ia atunci și vede, vede că ai scris ceva pe ea, că nu știi nimic ce ai scris pe ea. Hai să fim serioși…”.

Ș.R.C.: ….Pentru restu sunt 100 cu 25% procentul. Deci aici e 100 în cap!

N.A.: A, ai luat și procent tu?

Ș.R.C.: Nu eu!

N.A.: A, la restul că mai sunt băieți ca tine?

Ș.R.C.: La restu examenelor!

N.A.: A, credeam că mai sunt.

Ș.R.C.: Nu…

N.A.: Da' toate examenele sunt 100? Păi alealalte nu merită frate 100! Ăsta merită!

Ș.R.C.: Deci, ce-i sub 3 credite, 50 de euro plus procent. Ce-i peste….

N.A.: Procent din ce?

Ș.R.C.: 25% din valoare. Ce-i peste…

N.A.: Stai, da' nu înțeleg! Procent pentru ce este, pentru intermediere?

Ș.R.C.: Pentru profesorul care intermediază.

N.A.: Păi ce profesor?

Ș.R.C.: Păi…

N.A.: A, e unul singur?

Ș.R.C.: Eu am unul singur și…

N.A.: A, și el se duce…

Ș.R.C.: Eu lucrez cu unu, da?

N.A.: A, păi nu lucrezi direct cu C.?

Ș.R.C.: Eu, acum, dar n-am mă, cu C.……

N.A.: A, bine..

Ș.R.C.: Deci la C. nu e procent.

N.A.: M-ai pierdut…A. La ceilalți?

Ș.R.C.: La C. ……

N.A.: La ceilalți au pe unul care trebuie să vorbești?

Ș.R.C.: Deci la restu e procent.

N.A.: A, și un profesor trage? De-al nostru?

Ș.R.C.: Da. Cine se duce, știi? Toți au procent. Că se rezolvă – 25%.

N.A.: ….În general se discută cu profesorii, nu te duci la secretariat, nu-ți aduci nu știu ce, nu?

Ș.R.C.: Nu. Cu profesorii lucrez.

N.A.: Profesori-profesori, adică titulari de curs, nu asistent, nu? Că bănuiesc că asistenții sunt mai neinteligibil. Adică…..

Ș.R.C.: Nu-i cazul. Profesori-profesori! Ți-am zis, sunt mulți, deci cam așa merg treburile. Ca să știi, de-acum până-n anul patru unde ai probleme și așa, vii și-mi zici.

N.A.: Îhî.

Ș.R.C.: Dai 25% comisionul până-n 50, 3 credite 50 de euro….

N.A.: Euro și?

Ș.R.C.: Peste, 100 plus 25%……. Asta este….Cam astea-s prețurile….Acum ți-am zis, la C. nu este nici un 25%, e 100….”.

Liliana CHIRU

Citește și:

https://www.replicaonline.ro/manevrele-de-la-umc-carnete-de-student-false-si-spagi-curpinse-intre-100-si-1-000-de-euro-135418/

https://www.replicaonline.ro/condamnari-in-dosarul-mitei-de-la-umc-333909/

Vezi articol original pe ReplicaOnline.ro