Peste 90% din maşinile second-hand comercializate în România nu au fost verificate

Mai puţin de 10% din totalul maşinilor rulate comercializate în România, în 2017, au avut istoricul verificat, restul de 90% fiind cumpărate ‘pe încredere’, doar în baza informaţiilor furnizate de vânzător, reiese dintr-o analiză a pieţei auto second hand realizată de MOTOFi.info pe baza rapoartelor de verificare a istoricului maşinilor emise în 2017.

Datele mai relevă că maşini ale mărcilor Volkswagen, BMW şi Audi sunt cele mai verificate de clienţii de automobile second hand din România. Cel mult 1% dintre clienţii de maşini rulate Renault, Dacia, Fiat sau Peugeot le verifică istoricul online.

Maşinile rulate pot fi verificate în patru moduri: online (istoric daune şi kilometri), reprezentanţe (istoric service), ateliere service independente şi mecanici independenţi care se deplasează unde se află maşina vizată de client.

Din totalul verificărilor efectuate pe MOTOFi.info, anul trecut, platforma a avut informaţii despre date tehnice, istoric de furt şi lista dotărilor din fabrică pentru aproape toate maşinile, precum şi date despre istoric (avarii sau kilometri) în mai mult de 50% din cazuri.

Comerţul cu maşini rulate a devenit ‘sălbatic’ în 2017, pe fondul dorinţei clienţilor din România de a avea o maşină, dar şi pentru că acest lucru a fost mai accesibil ca niciodată, prin dispariţia timbrului de mediu – piaţa maşinilor aduse din alte ţări a crescut cu peste 85% în 2017, la circa 550.000 unităţi, numărul de tranzacţii cu maşini deja înmatriculate în România s-a dublat (+100%) în 2017, la circa 500.000 cazuri.

Cu o piaţă auto second hand totală situată la peste un milion de tranzacţii, şi luând în calcul numărul foarte restrâns al verificărilor, MOTOFi.info estimează că cel mult 10% din totalul maşinilor rulate din România sunt verificate profesionist în vederea achiziţiei, restul de 90% fiind cumpărate pe încredere, doar în baza informaţiilor furnizate de vânzător.

Modelele Passat şi Golf reprezintă, împreună, peste 60% din totalul maşinilor Volkswagen verificate pe MOTOFi.info, urmate la mare distanţă de Tiguan. La BMW, cele mai verificate sunt BMW Seria 3 şi BMW Seria 5, reprezentând împreună peste 50% din totalul maşinilor BMW verificate pe MOTOFi.info. SUV-ul BMW X3 se află pe poziţia a treia.

La Audi, modelele A4 şi A6 reprezintă peste 60% din totalul maşinilor Audi verificate, urmate de Q5.

Pe categorii de vechime, verificările de istoric auto pe MOTOFi.info, la nivel de 2017, arată că aproximativ 50% dintre maşinile verificate au între 6 şi 10 ani vechime. Maşinile de până în 6 ani vechime reprezintă puţin peste 25% din totalul verificărilor. Mai puţin de 5% dintre maşinile verificate au avut peste 15 ani vechime. Cu cât maşinile sunt mai vechi şi mai ieftine, cu atât clienţii preferă să le cumperă fără să le mai verifice istoricul